Kakerlak

Der findes flere forskellige typer kakerlakker i Danmark, men den mest udbredte art er den tyske kakerlak.

Kakerlakken trives bedst i varme temperaturer og vi har derfor ikke særlig mange kakerlakker i Danmark i forhold til i andre varme lande. Herhjemme søger den derfor mod varme rum og foretrækker 23-25 grader. Den har også brug for fugt for at trives og er derfor ofte at finde i kældre eller vaskerum.

Kakerlakken har vinger, men kravler for det meste rundt. Man ser den ofte pile henover gulvet på trods af, at den faktisk har vinger så lange som dens krop. Kakerlakken er mørk, har striber og er mellem 2-15 millimeter. På trods af, at den faktisk foretrækker fugt, så trives den også tørre steder og kan derfor findes alle steder i huset. Det er dog kun i Danmark at kakerlakken er så lille. I andre lande bliver den meget større og være til meget større gene end vi oplever i Danmark.

Hvordan formerer kakerlakken sig?

Kakerlakken formerer sig hurtigt og lægger æg. Hver ægkapsel indeholder mellem 10 til 20 æg og det tager 2 til 6 måneder for ungerne at blive voksne. Tiden afhænger af, hvilken temperatur de lever under. Hunnen lægger sine æg i revner og sprækker, og foretrækker en temperatur på 25 grader.

Bekæmpelse af kakerlakker

Hvis man ser den første kakerlak er det vigtigt at forebygge med det samme, så man undgår at der kommer flere. Det bedste man kan gøre er at gøre deres livsbetingelser så elendige som muligt. Da kakerlakkerne trives bedst i varme, fugt og små sprækker bør du starte med at fjernes disse elementer, så de mistrives og søger et andet sted hen.

Hjælper det ikke at forebygge mod kakerlakker bør du derimod kontakte et skadedyrsfirma inden kakerlakkerne formerer sig. Det er vigtigt at gribe bekæmpelsen af kakerlakkerne rigtig an fra start, da de ellers kan blive resistente overfor giften. Vælger du selv at smøre giften på, er det vigtigt at gøre det i et tykt lag. Kakerlakkerne vil forsøge at komme udenom giften og der skal derfor være gift alle tænkelig steder. Det er dog ikke vigtigt at tilføje for meget gift ad gangen. Det er derimod mere effektivt at tilføje forskelligt gift, forskellige steder, så de ikke bliver modstandsdygtige. Derudover er det også vigtigt at skabe et system og en strategi for sin dosering af gift, så du er sikker på, at de gør det jævnligt og ikke springer nogle områder over.

Kakerlakker er svære at bekæmpe da de spredes hurtigt. De tilkalder hinanden ved hjælp af deres duftspor, som lægges i deres afføring og da de lægger afføring over alt, kan de følge hinanden fra hjem til hjem. Den formerer sig hurtigt og er kendt for at sprede sygedomme som salmonella, tyfus og dysenteri.

Hvad lever kakerlakken af?

Kakerlakken spiser alt den kan komme i nærheden af og skider også på alt den kommer i nærheden af. Den er derfor også en af de mest uhygiejniske skadedyr og har den først været i nærheden af dit mad, bør du smide det ud. Sørg derfor også for at pakke dine madvarer ind i plastikbeholdere, så kakerlakkerne ikke kan komme i nærgeden af dem.

Læs også om:

Væggelus
Bænkebidder
Ørentvist
Bananfluer
Duer

Danmarks skadedyrs portal