Bananfluer

Én dårlig banan i frugtskålen og i løbet af få timer vrimler det med de velkendte små bananfluer.

Bananfluer tiltrækkes dog ikke kun af bananer, men også af andre frugter og grøntsager. Bananfluen tiltrækkes primært af dagsgammel frugt, ketchup, mælk, vin, øl, eddike, marmelade, sultede grøntsager eller lignende.

Årsagen til at bananfluen tiltrækkes af dårlig frugt eller lignende er ikke kun for frugtens nektar, men også fordi, at det er her hunnen lægger sine æg. Hunnerne kan lægge helt op til 100 æg om dagen.  Æggene er svære at se med det blotte øje, da de er bitte små og lyse. Der går ca. 10 dage fra æggene lægges og til de klækkes. Når æggene udklækkes lever larverne i og af frugten, som de blev født i. De lever af gærcellerne som skabes i frugt eller andre gamle madvarer.

Bekæmpelse af bananfluer 

Den letteste måde at komme af med bananfluerne er at fjerne det som får dem til at komme i første sted. Start derfor med enten at smide alle de grøntsager eller frugt ud, som du har stående fremme, eller opbevar dem i køleskabet, hvor bananfluen ikke kan komme.

Er der allerede bananfluer i dit hjem, kan du forsøge dig med denne eddike fælde. Dette er dog primært en måde at udrydde de voksne bananfluer.

Eddikefælde 

Fyld æbleeddike i en skål eller et glas. Klip hul i en frysepose, som bananfluerne kan komme ind ad men dog ikke så stort, så de let flyver ud igen. Sæt posen over skålen med en elastik uden at hullet rør ved eddiken.

Virker dette ikke, eller har du bare ikke tålmodigheden, så kan du også bekæmpe bananfluerne med insektspray. Insektsprayen kan købes i de fleste byggemarkeder og bør anvendes med omhug, til bananfluerne er bekæmpet.

Hvor kommer bananfluer fra?

Som så mange andre, har du nok også oplevet at 1 bananflue hurtigt kan blive til 20, og undret dig over, hvor de alle kommer fra.

Èn ting er i hvert fald sikkert, de kommer ikke fra frugten. Bananfluerne tiltrækkes nemlig ikke i af den kølige og friske frugt, som kommer fra købmanden. Maden skal helst være gammel, gæret og stuetemperatur for at tiltrække bananfluerne.

Bananfluerne har en fantastisk lugtesans og kan lugte gærcellerne på lang afstand. Det de lugter, er derfor ikke selve frugten, eller grøntsagen, men selve gærringsprocessen som de kan lugte sig frem til både ved frugt, vin eller eddike.

Nyttig viden om bananfluen 

Bananfluen er meget lille, gullibrun og blot mellem 3-4 mm lang. Selvom de færreste ved det, så findes der faktisk mere end 600 forskellige arter af bananfluer. Ud af de 600 forskellige er der dog kun få som lever indenfor.

I Danmark oplever de fleste især problemer med banafluerne om sommeren og dette med god grund. Der er nemlig flest bananfluer i løbet af sommeren og især i august, hvor antallet af bananfluer topper i Danmark.

Selvom bananfluen kan virke ulækker og betragtes som et skadedyr, er det vigtigt at huske på, at bananfluen ikke er skadelig for mennesker. Den bærer ikke sygdomme, som kan overføres til mennesker og så længe frugt og grøntsager vaskes inden det spises er de ikke sundhedsskadelige for os mennesker.

Læs også om:

Væggelus
Bænkebidder
Ørentvist
Duer
Kakerlakker

Danmarks skadedyrs portal