Væggelus – symptomer, bekæmpelse og forebyggelse

Hvad er væggelus?

Væggelus er små parasitiske insekter, som kommer fra cimicid familen. De lever primært af blod, men foretrækker generelt menneskers blod. På engelsk hedder insektet en “bed bug” hvilket kommer sig af at deres foretrukne sted at bo er i sengen, sengetøjet eller andre steder hvor der soves.  Derfor er væggelusen også primært aktiv om natten, da det er her de kan komme i kontakt med deres “foder”.

Som du kan se på billedet her, er voksne væggelus, lysebrune til rødbrun.
Formen er oval og fladtrykt, og de har ingen vinger bagerst.

Hvorfor får man væggelus?

Årsagerne til at ens bolig bliver inficeret med væggelus kan være mange herunder bl.a.:

 • Udefra kommende angreb, fx ved at andre har taget væggelusene med sig på tøjet eller bagagen under et besøg.
 • Brugte ting man tager med ind i sit hjem, fx brugte møbler, tøj eller en rygsæk.
 • Vilde dyr, såsom fugle og flagermuse, som også er kendt for at have væggelus på sig.
 • Hvis man er kommet til at besøge et infesteret sted, kan man let komme til at flytte væggelus med sig.

Hvordan opdager man om man har væggelus?

Det følgende er typiske tegn på at man har væggelus og kan være symptomer på at man har været udsat for et skadedyrsangreb:

 • Små rød til rødbrunt afførings pletter på madrasser, polstring eller vægge
 • Meget angrebne steder har muligvis en meget karakteristisk sød lugt
 • Røde, kløende bide mærker, specielt på benene, armene og andre kropsdele der er udsat mens man sover
 • Hvide klæbrige æg eller tomme æggeskaller, samt dødt efterladt skind

Det kan være svært at opdage at man rent faktisk har væggelus, da de er primært er fremme om natten. De gemmer sig ofte i mørke sprækker og deres æg kan gemme sig i hundredevis i stof. Udover at man opdager at man er blevet bidt af en væggelus, er deres afføring også en måde at finde ud at man har væggelus på. Disse er små mørke sand-agtige ekskrementer der primært findes i og omkring deres reder. Ligeledes er blod pletter på lagnerne og deres exoskeletons som de smider af og til også noget man bør holde øje med.

Normalt befinder væggelusene sig tæt på hinanden, men kan også sagtens være der alene. Selvom de udelukkende er parasitiske insekter, bruger de forholdsvis kort tid af deres liv, på at være “bidt” fast på deres “værter”. Når en væggelus er færdig med at spise, flytter den sig til et sted tæt på hvor den ved der er værter den kan hægte sig fast på, typisk omkring  senge eller sofaer. Den finder tilbage til disse steder vha. kemikalier den udskiller.

En anden måde at finde ud af de er tilstede på er ved den karakteristiske lugt af rådne hindbær. Det er også derfor der er flere der anvender hunde, som er trænet til at finde væggelus infestationer. De kan nemlig finde denne lugt med en forholdsvis høj succes rate.

Selvom biddet fra en væggelus er smertefri, udvikler de fleste mennesker en allergisk reaktion til deres spyt (som også fungerer som et bedøvende middel) som bliver overført mens de spiser. Hævelser kombineret med kradsende mærker, kan være et tegn på at man er blevet angrebet af væggelus, men der er også nogen der slet ikke reagerer på deres bid. Ligeledes bliver bid fra andre insekter såsom myg, ofte forvekslet med væggelus bid. Til sammenligning med mange andre skadedyr, er væggelus ikke forbundet med overførslen af sygdomme til mennesker.

Hvis du har opdaget tegn på væggelus eller har mistanke om at du er angrebet af væggelus, er det vigtigt du tager kontakt til en ekspert der kan bekræfte angrebet, samt rådgive omkring hvordan i slipper af med dem.

Hvordan slipper man af med væggelus?

Generelt set anbefales det(staten bl.a.) at man tager kontakt til profesionelle der kan håndtere en væggelus infestation, men der er også ting man kan gøre selv.

Der er flere forskellige måder at slippe af med væggelus på. Både med eller uden pesticider.

 • Støvsugning
 • Varmebehandling
 • Indpakning af madrasser
 • Kombination af varme og tørre behandlinger(mest effektiv)

En times tid i tørretumbleren ved 45 C, eller alternativt to timer ved -17 C, har vist at være effektiv til at dræbe væggelusene.

Pesticiderne der hidtil har været effektive i behandling af væggelus, er de efterhånden blevet resistente overfor, og derfor er mængden af pesticider nødvendige for at udrydde gradvist gået hen og blevet sundhedsskadelige. Derfor bruger man i vid udstrækning de mere mekaniske metoder.

Lån penge til skadedyrsbekæmpelse

Kan du ikke få bugt med væggelussene? Har du prøvet alle tricksne? Har du ikke penge til at få en skadedyrsbekæmper på besøg? Så kan du med fordel finde et fornuftigt lån på en af de mange online lånesider. Vi har kigget på lidt forskellige sider og har blandt andet fundet frem til kviklanet.dk. Her finder du en masse forskellige typer af lån som du kan ansøge om uden at der bliver spurgt ind til hvad de skal bruges til. Vi anbefaler altid at man ansøger om et lån hos dem der tilbyder de bedste vilkår. Her tænker vi specielt på ÅOP og renterne. Vælg dem der giver den laveste af disse to.

Væggelus bid symptomer

Når man er blevet bidt af en væggelus kan der være forskellige symptomer på dette. Herunder bl.a.:

 • Hududslæt
 • Psykologiske virkninger
 • Allergiske symptomer

Her ses et billede af en person der er blevet bidt af væggelus: Som det ses kan det væggelus bidvære forholdsvis store plamager man slår ud i, når man er blevet bidt af en væggelus.

Væggelus – Historie

Væggelus er blevet et forholdsvis stort problem rundt omkring i verdenen, da antallet af væggelus har været støt stigende de sidste 10-15 år.

Væggelus (bed bugs på engelsk) fik sandsynligvis deres navn pga. deres hang til at ”spise” af mennesker imens de sover i deres seng.  Væggelus er også blevet kaldet ”red coates, mahogany flats og bed bugs

Væggelus har været et problem for husholdninger i over 3.300 år, dateret tilbage til det gamle egypten. Fra 1950’erne og indtil 2000’erne har dog været en tilbagegang i antallet af væggelus, primært pga. nye skadedyrs produkter, samt øget adgang til støvsugere og vaskemaskiner, hvilket hjalp til med at kontrollere spredningen af infestationer i hjemmene.

Flere forskellige faktorer har ledt til at der igen ses flere og flere væggelus rundt omkring i verdenen, herunder bl.a. Danmark. Disse faktorer er fx: flere internationale rejser, mere målrettede skadedyrs produkter og metoder, samt en lav generel forståelse af hvordan man undgår skadedyr i sit hjem.

Væggelus biologi

Almindeligt navn: Væggelus

Videnskabeligt navn/familie: Climex lectularius Linnaeus

Farve

Voksne væggelus der ikke har spist er mahogni til rusten brunlig farve. Når de har spist blod bliver væggelus rødbrune. Baby sengelus er næsten farveløse når de først kommer ud af ægget og bliver brunlige som de bliver ældre.

Antal ben

6 ben

Væggelus form

Når de ikke har spist er væggelus flade og bred-ovale. Efter spisning bliver de hævede og mere aflange.

Væggelus størrelse

Voksne væggelus kan nå en størrelse på omkring ¼ inch lang. Baby’erne er omkring 1,3 mm til 4-5 mm.

Væggelus livscyklus

Væggelus’ biologi ligger op til at når man først er angrebet, vil det kun blive værre. Hun væggelus lægger alt i mellem 1-5 æg om dagen, eller et gennemsnit på 540 æg i hele deres livstid. De ligger typisk deres æg i revner eller ru overflader. Baby væggelus vokser til fuld voksen på omkring 21 dage og går igennem 5 forskellige faser inden de når fuld modenhed. En væggelus smider typisk sit skind en gang inden de når fuld modenhed, men for at de kan gøre dette er det nødvendigt for dem at spise blod. En voksen væggelus kan overleve flere måneder uden at spise blod.

Væggelus er tiltrukket det carbondioxid deres værter udleder. Derfor spiser de typisk af deres værter om natten på det bare skind de nu engang kan finde. Det sker dog at de vil forsøge at spise i løbet af dagen, specielt i meget angrebne områder. Selvom de foretrækker at spise af mennesker, spiser de også gerne af andre varmblodede værter. Væggelus kræver som regel 5-10 minutter for at blive fyldt op med blod. De spiser ved at indføre to hule næb lignende fodrings rør i den udvalgte. Den første af disse indfører spyt som virker som et bedøvende middel, og den anden suger det blod de har brug for. Efter de har spist rykker de sig til et sted hvor de kan være i ro og gemmer sig i omkring 5-10 dage. Her bruger de tiden på at fordøje måltidet, formere sig og lægge æg.

Læs også om:

Duer
Bænkebidder
Ørentvist
Bananfluer
Kakerlakker

Danmarks skadedyrs portal